Havens gavmilde ven

Sommeren er slut. Og for de fleste er havesæsonen det samme. Men selvom der ikke længere skal luges, beskæres og plantes, så holder haven selv aldrig ferie. Den må altid arbejde for sin egen overlevelse, i slud og blæst. Selv i frost. Heldigvis kan blæsten ofte snildt klares med en solid hæk. Og det er svært at finde et alternativ til den populære laurbærkirsebærhæk.

Hvad er en laurbærkirsebærhæk?

Laurbærkirsebærhækken er meget populær i Danmark. Til dels er den hårdfør. Både overfor vinteren, men også overfor den hækkeklipper, der måske ikke laver det skarpeste snit. Hækken er hurtigvoksende, og kan skyde med op til 60 cm. om året. Desuden, så tiltrækker hækken dyreliv, både i form af insekter og fugle. Det skaber en evig, skiftende interesse for hækken, og det holder et pænt og varieret liv rundt om haven.

Hækkens flotte, grønne blade fungerer desuden som en eminent afskærmning. Fra bladende vokser både creme-hvide blomster og røde bær, der nydes af både fugle og insekter.

Er du blevet nysgerrig på laurbærkirsebærhækken, så besøg Haekplanter Heijnen og bliv inspireret.

Arter af laurbærkirsebærhæk

Der findes mange forskellige arter af disse typer hækplanter. Fælles for dem er, at de er hurtigvoksende og ikke kræver det store vedligehold. Men nogle arter kan også klare den kolde vinter bedre end andre. For at give dig nogle bud på laurbærkirsebærhæk, der kan holde til det danske klima, har vi valgt 3 arter, som du kan læse videre om.

Laurbærkirsebær Rotundifolia vokser nemt og flot året rundt. Bladene er ligeledes stedsegrønne hele året. Denne art har en mere busket vækst. Bladene her er store og udgør en optimal vindskærm for haven. Planten lever ligeledes i årtier, hvilket gør den ideel til det havemenneske, der har tænkt sig at beholde sin have.

Kigger man i stedet på laurbærkirsebær Novita, så har man her at gøre med en nyere plantesort, der til dels kan vokse sig højere, men også stærkere. Man skal derfor ikke være bekymret for hækkens velvære, når den indimellem skal studses.

Til sidst står vi med gartnerens drøm, laurbærkirsebær Caucasica. Denne plante er mere opretstående end de øvrige, og samtidigt er den også smallere. Det kan tilføje en meget elegant æstetik til haven. Den er samtidigt meget populær i mindre haver, hvor den ikke optager særligt meget plads.
Det skal her nævnes, at denne sort af laurbærkirsebærplanterne ikke er velegnet i nærheden af kyststrækningen.

Hvorfor vælge laurbærkirsebærhæk?

En af de bedste årsager til at vælge en laurbærkirsebærhæk er dens lange levetid. Den er nem at plante, nem at vedligeholde og den kan holde haven vindtæt i årtier. Hækken har samtidigt en lydreducerende effekt. Dermed kan støj fra f.eks. trafik holdes på et absolut minimum.
Hækken udgør samtidigt en rigtig god baggrund for resten af haven. De stedsegrønne blade kan fremhæve nuancerne i havens øvrige skatte.

En laurbærkirsebærhæk er havens værn. Samtidigt er den også havens ven. Den meterhøje hækplante kan omkranse enhver have på ypperste vis. Måske i fremtiden også din?