Bordlamper og anden belysning

Bordlampen er måske den type af belysning, som der er flest mennesker, der har en holdning til. Det er den lampe, som der er lavest fleste forskellige typer af på tværs af de mange forskellige lampekategorier der findes. Her tænker jeg bl.a. på loftlampen, væglampen, gulvlampen, pendel og naturligvis bordlampen. Det kan der være flere forklaringer på og nogle af de største teorier er, at det er den mest alsidige lampe, da den kan finde en funktion på flest forskellige måder. Naturligvis vil du placere en bordlampe på et bord, men i princippet kan du også placere bordlamper på gulvet, på reoler, på skriveborde og i køkkenet. Nogle har også en bordlampe i soveværelset, på værkstedet eller i garagen. Det er kun fantasien der sætter grænser for dens anvendelighed og det er derfor at det er den mest populære lampe. 

 

En bordlampe har ikke én bestemt type belysning, da lysets styrke og lysets type bliver bestemt af den pære, som der bliver sat i bordlampen. Naturligvis har bordlampen selv også noget at sige, da der vil være en skærm som styrer lyset og en lampefod, som bestemmer hvor højt oppe lyset sidder. Selve lampens strømtilførsel har også en indvirkning på hvor kraftigt den kan lyse og hvor kraftige pærer som vil passe til den. Pærerne er i sig selv utroligt alsidige og du kan finde alt fra pærer der har hvidt lys til mere gulligt lys og der er nærmest pærer til bordlamper som kan lyse i alle regnbuens farver. Det er sjældent at man ønsker et lyserødt eller lilla lys i sit hjem, da det ikke passer ind mest resten af indretningen, men derimod kan det godt være, at man vil være et orange lys eller et grønt, da det kan bruges til at fremhæve andre elementer i indretningen. F.eks. vil et grønt lys bag en grøn plante gøre, at den bliver fremhævet og herved får mere fokus. Det samme vil kunne siges om et orange lys i en bordlampe, da det vil kunne fungere de fleste stedet og blot gøre, at rummet bliver opfattet varmere og hyggeligere. Lys har nemlig mange funktioner som kan anvendes på mange forskellige måder til at gøre et hjem og en bolig til et anderledes sted at opholde sig.

 

Det kan også godt tænkes at man ikke vil vælge det samme lys til sit kontor, som man vil vælge til læsekrogen i stuen. Bordlamper er perfekte til at lege med forskellig belysning, da dens brede anvendelsesmuligheder gør, at det kan styre lyset med dens forskellige designfunktioner.

 

Bordlamper kan komme i flere forskellige farver. Der findes bordlamper i blå, rød, gul, grøn og lilla, ligesom der findes bordlamper i mange andre farver. Det handler i sidste ende om hvilke farver, som du foretrækker og hvilket design på bordlampen der vil passe bedst ind på den placering, hvor du har tænkt dig at stille lampen. Skal den eksempelvis stå i vindueskarmen og have et neutralt udtryk, så vil du måske vælge en hvid bordlampe, mens at den også godt kan bryde udtrykket i et rum med en kraftig orange farve.

 

Bordlamper er ofte lavet af metal og det er kun sjældent at du ser dem i træ eller andre materialer. Nogle designer er begyndt at lege med marmor, sten og beton for at skabe nye stilarter af bordlamper. Metal er det materiale som bedst kan håndtere den varme som en pære i en bordlampe vil producere, mens at træ, som vi alle ved, ikke tager så godt imod varme og i værste fald vil kunne ændre farve eller gå ild i. Det ønsker man ikke med et møbel og derfor vælger de fleste også at designe deres bordlamper i et metal, som godt kan klare varmen fra pæren. Du kender nok til følelsen, når du forsøger at løfte på en lampe, som har været tændt længe. Så kan den godt være varm og du skal være forsigtig, så du ikke brænder dine fingre. Bordlamper er som udgangspunkt ikke farlige, men med mindre børn og dyr skal man selvfølgelig være lidt påpasselig, ligesom man skal med andre typer af møbler.